Szerokie zastosowanie nawozu wapniowo magnezowego

przez | Kwiecień 23, 2019

Nawóz wapniowo magnezowy to niezwykle popularny środek wykorzystywany w rolnictwie, który ze względu na swój korzystny skład stosowany jest niemal w każdych warunkach glebowych. Jakie właściwości posiada nawóz wapniowo magnezowy, jak należy go stosować i w jakich przypadkach sprawdzi się najlepiej?  

Skład i właściwości nawozu wapniowo magnezowego

Nawóz wapniowo magnezowy z reguły składa się z tlenku wapnia oraz tlenku magnezu w postaci całkowitej i/lub rozpuszczalnej w wodzie. Często dodawanym do nawozu składnikiem jest również całkowity trójtlenek siarki. Głównym celem używania nawozu wapniowo magnezowego jest wzbogacenie gleby w tzw składniki drugoplanowe, czyli magnez, wapń, a także siarkę. Wiele polskich gleb jest ubogich we wspomniane składniki, dlatego zastosowanie nawozu wapniowo magnezowego jest świetnym rozwiązaniem w przypadku uprawy roślin ze skłonnością do niedoboru wapnia, czy magnezu. Do roślin, które wykazują szczególne zapotrzebowanie nawożenia można zaliczyć między innymi buraka cukrowego, czy rzepak ozimy. W sytuacji uprawy roślin o znacznie mniejszych wymaganiach (takich jak na przykład różnego rodzaju zboża) można stosować nawóz profilaktycznie. Takie działanie stworzy odpowiednie stanowisko pod roślinę następczą (liściastą). Specyfika nawozu umożliwia również stosowanie go w systemie zmianowym.

Jak należy stosować nawóz wapniowo magnezowy? 

Nawóz wapniowo magnezowy przeznaczony jest do używania przedsiewnie, natomiast tuż po wysiewie należy dobrze wymieszać go z glebą Zalecana jednorazowa dawka nawozu zależna jest przede wszystkim od zasobności gleby w magnez przyswajalny. Słabsze gleby wymagają zwykle stosowania nawozu wapniowo magnezowego raz w roku w dawce około 150-250 kg na powierzchnię 1 hektara z możliwością łączenia z innymi nawozami. Gleby cięższe wymagają zaś większej dawki nawozu, która wynosi średnio  200-350 kg/ha. Warto pamiętać, że stosowanie dawki większej niż zalecana może mieć negatywne skutki na glebę, a co za tym idzie – rośliny poddawane nawożeniu, a także ilość i jakość plonów.